Wat ik heb gemaakt: Utrecht Down Under

Bekroond met een Bronzen European Design Award

Utrecht Down Under is een organisatie die het werk van Utrechtse kunstenaars op bijzondere locaties tentoonstelt. Op hun nieuwste expositie UNDER CONTROL waren niet alleen de schilderijen, het drukwerk, de performances, de films en installaties buitengewoon. Ook de expositieruimte was een waar kunstwerk op zich. Voor het eerst werden de deuren van de oude gevangenis Wolvenplein geopend voor het grote publiek.

Om deze expositie onder de aandacht te brengen van zowel  mensen uit de kunstsector als in kunst-geïnteresseerde jongeren heeft Studio Airport een campagne ontwikkeld. Deze bestond uit een serie posters, een  animatie, een website, de informatie borden op de expositie en een programmaboekje.

Lees meer

De visuele taal is gebaseerd op een consistent concept. Het gebruik van zwarte en witte strepen is een directe referentie aan de  context van een gevangenis. Het simpele maar gedurfde design toont daarnaast de artistiek aard van de expositie zonder de kunstwerken van te voren al prijs te geven. Door de strepen verschillend te laten buigen werd benadrukt dat – alhoewel elke kunstenaar een even grote cel tot zijn beschikking had voor de expositie – zij volledig vrij waren om hun kunst naar eigen inzicht vorm te geven binnen deze muren.

Verder is de visuele taal  van deze campagne zo vorm gegeven dat deze moeiteloos kan worden vertaald naar diverse soorten media. Dit gebeurt door vast te houden aan het consistente concept en tegelijkertijd voldoende bewegingsruimte over te laten om alle elementen aan te kunnen passen aan de specifieke eigenschappen van elk medium.

Tot slot zorgt de animatie ervoor dat er een extra dimensie zichtbaar wordt in de tot dusver twee dimensionale campagne. Het sound design interacteert perfect met de bewegende beelden waardoor een ware synergie tussen beeld en geluid ontstaat. De geanimeerde strepen nemen de kijker daarnaast mee in de wereld van het gevangenis leven. Een wereld waarin de ijzeren tralies verbogen worden door elk tentoongesteld kunstwerk.

Dit project heeft in 2016 in Wenen naast een nominatie, een Bronzen European Design Award ontvangen in de categorie Motion Graphics.

Wat ik heb gemaakt